I dont want to live that life

Vänner för livet
Om vikten av vänskap

Det är inte så lätt att sätta ord på en vänskap som vår, vilket är konstigt med tanke på hur nära varandra vi kommit. Tänk på alla gånger vi behövt någon att gråta ut hos eller ett vänskapligt tryne ... och så vidare. Det får mig att undra hur man någonsin ska uttrycka vikten av vänskap?
Vad är det som är så särskilt med vänskap, särskilt en vänskap som vår?
I motsats till vad folk tror är det faktiskt möjligt att överleva utan vänner.
Det finns ändå några riktiga fördelar med att vara ensam, och sen finns det sånt som man ärligt talat helst bör hålla för sig själv. Det är vetenskapligt bevisat att det är hälsosamt att i stilla ensamhet tänka över sitt liv,
så länge man inte överdriver. Vi är trots allt sociala varelser som gillar att umgås och sammanföra människor.
En konstig sak med vänskap som vi nog vet men aldrig pratar om är att vi kommer närmare oss själva genom att förstå andra.
Vad vi söker efter och uppskattar hos våra vänner är just de egenskaper som vi själva är mest stolta över eller skulle vilja att andra såg hos oss. Så våra vänner säger nog en del om vilka vi själva är och vilka vi inte är. Vi har alla olika slags vänner ? från den som vi bara ler mot och skakar tass med vid kaffeautomaten till våra barndomskompisar.
Det är gänget som vi då och då hänger på stan med och polarna som vi snackar om veckan som gick med över en bärs och Tipsextra.
Och så finns det de lyckliga få som vi känner oss särskilt nära, och så finns det till och med låtsaskompisar.
(Men nu börjar det likna Alfons och Mållgan ... så nu går vi vidare.)
Äkta vänskap bygger på samma synsätt ? åsikten att våra liv på något sätt är bättre för att vissa människor finns där. Trots jättelika skillnader kan verkliga vänner se varandra i ögonen utan att skämmas.
Vår gemensamma värdegrund, det vi brinner för, bryr oss om, eller vår respekt för varandra, förhöjer vårdet av vår resa genom livet.
Vänner bryr sig om varandra på riktigt. Vi kan alltid räkna med att våra vänner håller oss om ryggen och ser till vårt bästa. Förtroendet vänner emellan växer när vi hjälper varandra vidare i livet.
Vi visar sammatillit när vi berättar våra hemligheter, när vi frågar om slipsen sitter rätt, eller ber om hjälp med frisyren. Vänner finns där för att hindra oss att hänga läpp.
En vän vet när vi behöver en kram eller en avslappnande ryggmassage. Vänner vet när man behöver tala ut och få genomtänkta och uppriktiga råd, och de vet när det är dags att säga: ?Varför ser du så sur ut? Upp med hakan!?
Och viktigast av allt, vänner vet när det är läge att bara sitta tysta tillsammans.
Det bästa med vänner är ju att vi har jättekul ihop. Vi söker äventyret, vi skrålar oss hesa på Gyllene Tiders konserter, och hamnar i knepiga men härliga situationer som förmodligen är obegripliga för alla andra.
Det är klart att varje förhållande av värde kostar något. En del vänner behöver så mycket stöd att de blir en börda. Inte ens tvillingsjälar är alltid överrens om allt. Det är något man måste acceptera.
Ibland kan man faktiskt få för sig att våra vänner försöker driva oss från vettet med flit. En del vänner utvecklar en osund beundran för vår personliga stil, eller har bara fula vanor de inte lägger av med.
Till och med våra närmaste vänner kan få oss att tappa fattningen när de envisas med att få oss att dejta någon som är lika hopplös som angelägen, eller genom att inte veta när det är dags att hålla truten, och rätt vad det är så vet alla på kontoret att du alltid har leopardmönstrade underkläder på tredje träffen.
Hur som helst, efter en tid för oss själva då vi kan skrika oss hesa, rycker vi till slut på axlarna, förlåter dem och går vidare. För det är så vänner gör. Det allra värsta med vänner är när de ger sig av.
Vare sig de flyttar till en annan stad eller ett annat land så är det här det sorgligaste avsked, särskilt om vi vet att vi har sett dem för allra sista gången.
Fastän tanken på att förlora vänner är så sorglig är den ändå nyttig för den påminner oss om hur viktiga våra vänner är och att de inte kan ersättas.
En vänskap som vår kan man leta efter jorden runt och det enda man hittar är skoskav. Riktiga vänner få
r man inte på löpande band. De går inte att beställa hem som en pizza eller ladda ner från internet.
Men överallt finns det såna som kunde bli våra bästa vänner. De kanske finns på kontoret, vi kanske stöter på dem när vi är ute och går, vi kanske möter dem på kalas. Vem vet?
Från början vet man inte om man passar för varandra eller inte. Det finns ingen mall för hur vänner ska vara. Det är bara så att inför somliga vågar vi öppna vårt hjärta men inte för andra. En del människor livar upp och inspirerar oss andra är helt enkelt dödstråkiga.
En del får oss att känna oss som hemma och andra gör oss helt enkelt vansinniga. Verklig vänskap bygger man tillsammans. Nyckeln till framgång är att inte göra sig märkvärdig. Ingen kan ständigt hålla masken så du kan lika gärna vara dig själv från början ? så de får ta dig som du är.
Det tar tid att lära känna varandra. Men vem har bråttom? Helst vill vi ha vänner som vi kommer att stå närmare och närmare ju äldre vi blir, så det är klokt att lägga lite tid och möda på att verkligen lära känna dem.
Efter att ha träffats några gånger kanske man inser att man trots allt inte har så mycket gemensamt. Kanske upptäcker du också en mindre tilltalande sida som du inte var medveten om.
De kanske visar sig vara fulla av munväder, outhärdiga linslusar eller översittare som sätter tänderna i dig när det inte blir som de vill. De blir opålitliga, glömmer att ringa och låter dig sväva i ovisshet trots att du ändrat alla dina planer, vilket får ditt självförtroende att sätta nya bottenrekord.
Sedan finns det förstås dem om älskar dig för mycket, som kväver dig med ömhetsbevis och som inte kan acceptera att det finns andra som betyder något i ditt liv.
Plötsligt är saker och ting inte så roliga längre. Det är inte alla vänskaper som visar sig vara givande, men om du tycker att det börjar lukta skunk så kanske det är ditt eget fel. Du kan inte ställa upp för någon annan om du inte är sann mot dig själv. Alla vill ha och förtjänar en vän som vi verkligen passar ihop med.
Någon som inte sätter sig till doms när vi är rädda eller kommer till korta och som uppmuntrar oss tänja på gränserna. En vän som vi delar det allra viktigaste med ? gapflabben och bakslagen. En vän som ser våra dolda talanger och som tycker om oss just som vi är, och får oss att förverkliga alla våra oändliga möjligheter.
Riktiga vänner hälsar vi alltid med ett leende. De gör oss lätta om hjärtat utan att anstränga sig, och det känns som julafton varje gång vi ses.
Riktiga vänner kan läsa varandras tankar utan ett ord.
Ibland känns det som om vi var de enda människorna på jorden. Vänskap är en särskild sorts gemenskap, som bygger på den djupa och ljuvliga insikten att ingenting ät omöjligt om man är två. Det är ett outtalat men absolut åtagande att hjälpa varandra att leva livet fullt ut.
Jag inser vilken tur jag har som fått en sådan vän, och jag vill bara säga att du aldrig kommer att vara ensam, vad som än händer, du kommer alltid att vara min vän Alltid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback